Klar til at gå på sommerhusjagt?
Klar til at gå på sommerhusjagt?
Se hvad de fleste købere håber at finde.
En solid dansk økonomi med inflation under kontrol, høj beskæftigelse og reallønsfremgang har fået mange sommerhuskøbere til at begynde forårsjagten på ekstrahuset til ferier, weekender og fridage.
Der har været godt gang i køb og salg i årets første måneder, hvor mange familier og par allerede har fundet deres nye fristed i sommerlandet, og alt tyder på, at interessen fortsætter hen over foråret. Blandt andet på grund af de danske forbrugeres stigende opmærksomhed på verden omkring dem, påpeger indehaver af EDC Liseleje og Tisvildeleje, Lene Pedersen.
- Jeg ser optimistisk på den kommende sommerhussæson. Der er rimelig ro på økonomien og folk er blevet mere bevidste om ikke at rejse så meget som før. Så bruger de pengene på at købe et hyggeligt sommerhus i stedet for. Desuden gjorde coronatiden flere opmærksomme på kvaliteterne ved at have et ekstra sted, og den kvalitetsbevidsthed hænger ved, siger hun og fortæller, at de mest eftertragtede sommerhuse ikke nødvendigvis behøver at være af nyere dato:
- Bare de er blevet passet, så de fremstår ægte, autentiske og er godt vedligeholdt. Så gør det ikke noget, at man f.eks. træder ind i en tidslomme fra 1970'erne, hvor der måske skal laves nyt køkken og bad eller lægges nye gulve.
Højst en time og ikke for meget støj
De fleste sommerhuskøbere regner med at tage bilen til og fra sommerhuset, men god offentlig transport kan også være vigtig. Hvis børn og børnebørn, der ikke har bil, i stedet kan tage bus eller tog ud i sommerlandet, er det lettere at komme på besøg eller at låne huset.
Transporttid er generelt et vigtigt parameter for sommerhuskøberne. Lene Pedersen anslår at den typiske sommerhuskøber i hendes område højst er indstillet på cirka en times transporttid fra helårsboligen til sommerhuset. Og så er det med trafikken i øvrigt ikke helt let at få til at gå op, fortæller hun:
- Jeg synes folk er blevet mere støjsensitive. Vi vil jo alle sammen have nem adgang til vores sommerhus med bil, men gud nåde og trøste dem, hvis man kan høre, når naboerne kommer kørende. Udover støjfrihed, eller i hvert fald så lidt støj som muligt, lægger sommerhuskøberne vægt på, at der er aktiviteter og byliv i nærheden. Den typiske danske sommerhusejer bruger huset som base, og så skal man helst kunne gå ned og købe en is, få et glas rosé eller spise en god middag i nærheden.
Mere liv i sommerhusområderne hele året
Ejendomsmægler Lars Kvist, indehaver af EDC Søndervig vest for Ringkøbing, har solgt sommerhuse gennem mere end 20 år. Han er enig i, at alt tyder på en god og livlig sæson for både købere og sælgere, blandt andet hjulpet godt i gang af en generelt faldende rente.
Og som på Sjælland, bruger sommerhusfolket i Vestjylland nu også både huset og områdets aktiviteter i langt højere grad end for et par årtier siden.
- Gode internetforbindelser betyder, at du lige så godt kan tage Teams-mødet fra sommerhuset. Flere og flere flytter i sommerhus en del af året og kører så til og fra arbejde derfra. I dag er der markant mere liv og aktivitet i sommerhusområderne udenfor feriesæsonen, fortæller Lars Kvist og fortsætter:
- Mange forskellige aktivitetsmuligheder og oplevelser for børn og voksne er noget af det, der gør et sommerhusområde attraktivt. Her hos os har Lalandia lige udvidet med endnu flere lejligheder, der er 18-hullers golfbane i området, og der kommer stadig nye butikker og restauranter til de byer, der ligger i cykelafstand fra mange af sommerhusene.
Se området an før du køber
Hvis du har set dig lun på et bestemt sommerhusområde, og gerne vil have mulighed for at kunne bruge et par dage på at se flere forskellige hus til salg, kan det være en god ide at leje et sommerhus og bruge det som base. Så er der også tid til at lære den omkringliggende natur og de nærmeste byer lidt bedre at kende.